قیر اکسیده

قیر اکسیده چیست و چه خصوصیاتی دارد؟

آیا درباره فراورده‌های حاصل از نفت و ارزشمند بودن آن‌ها اطلاعاتی دارید؟ یکی از این فراورده‌ها قیر اکسیده است که طی فرایند اکسیداسیون یا اکسیده شدن بنتونایت خالص به ‌دست می‌آید. امروزه از این ماده در صنایع مختلفی نظیر عایق‌کاری ساختمان و لوله استفاده می‌شود.

اما این محصول چگونه به‌دست می‌آید؟ در ادامه جهت بررسی مواد سازنده قیرهای اکسیده و همچنین کاربرد آن در صنایع مختلف اطلاعاتی ارائه می‌دهیم، پس با ما همراه باشید.

قیر اکسیده چیست؟

این محصول که به قیر دمیده نیز معروف است، از ورود هوای داغ به قیر خالص، در مرحله آخر تصفیه، درست می‌شود. در ابتدا با استفاده از لوله‌های سوراخ‌دار، هوای داغ با دمای 200 تا 300 درجه سانتی‌گراد به محفظه قیر دمیده شده و با به‌وجودآمدن آب، عمل بسپارش انجام می‌شود.

در عمل بسپارش، هیدروکربورهای قیر با اکسیژن هوا ترکیب شده و زنجیره‌های پلیمری قیر دمیده ساخته می‌شوند. در نتیجه شاهد تولید قیری با خواص معدنی با استحکام و سختی بسیار بالا خواهیم بود.

مشخصات فنی قیر اکسیده

این ماده یک محصول نفتی با درجه نرمی بالا و خاصیت کشسانی است که هیدروکربنی با وزن بالا نظیر روغن، رزین و آسفالتین است. آسفالین موجود در قیر دمیده سبب سختی آن شده و درصورتی‌که میزان استفاده از آسفالین بالا رود، قیر تولید شده سخت‌تر و سفت‌تر از قیرهای معمولی می‌شود.

این محصول را با علامت اختصاری R نمایش می‌دهند. به‌عنوان‌مثال اگر بگوییم قیر 25.85R یعنی درجه نفوذ آن 25/0 میلی‌متر و نقطه نرمی آن 85 درجه‌سانتی‌گراد است.

کاربرد قیر اکسیده

با افزایش مقاومت قیرهای دمیده به‌واسطه هوای داغ، بسیاری از صنایع از این ماده به‌عنوان ماده اصلی استفاده می‌کنند تا پوشش‌دهی در محل موردنظر، با استحکام بیشتری همراه شود. همچنین ماده عایق برای ساخت باتری خودرو، ساخت آسفالت و اندودکاری توسط این نوع قیر انجام می‌شود.

قیرهای دمیده به دلیل وجود نفوذ پایین و درجه نرمی بالا در برابر تابش آفتاب و یا حرارت بالا مقاومت خوبی را نشان می‌دهند و همین قابلیت نیز دلیل استفاده گسترده آن در تولید عایق رطوبتی، تولید ایزوگام، تولید باتری، عایق‌کاری لوله‌های انتقال نفت، عایق‌کاری لوله‌های آب، کف و بدنه خودرو است.

انواع قیر اکسیده

درجه نفوذ و نرمی قیرهای اکسیده بر اساس میزان سختی در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار می‌گیرند. بیایید با چند نوع از قیرهای دمیده آشنا شوید.

15/115

قیر دمیده 15-115 که با نام آسفالت اکسیده هم شناخته شده است، از قیر نفتی همراه با فرایند گرم‌کردن و دمیدن هوا تولید می‌شود. دلیل اصلی محبوبیت و پرکاربرد بودن این محصول، بالابودن نقطه اشتعال، قابلیت نرم‌شدن بالا و پایداری زیاد در هنگام ذوب است.

ایزوله کردن، میکس با بنزین، تولید آسفالت، پوشش لوله‌ها و تولید رنگ از اصلی‌ترین موارد استفاده از قیر 15-115 هستند. همچنین این ماده در تولید شیلنگ، ایزوگام، پوشش کف حمام و عایق‌کاری کاربرد فراوان دارد.

25/95

25-95 نمونه‌ای قیر دمیده نیمه جامد است که از قیرهای خالص نفتی تولید می‌شود. از این ماده در عایق‌کاری ساختمان‌ها و امور عمرانی استفاده می‌شود.

از میان کاربرد دیگر این محصول می‌توان به مخلوط شدن آن با بنزین اشاره کرد. با این کار ماده‌ای به‌دست می‌آید که نفوذپذیری بالا داشته و به‌سرعت خشک می‌شود و از آن در مکان‌هایی که آسفالت به دلیل دمای بالا چین خورده است، استفاده می‌شود.

25/85

25-85 ماده‌ای جامد به رنگ سیاه است که درصورت بالا رفتن دما، به‌تدریج مایع خواهد شد. اصلی‌ترین موارد برای استفاده از قیر دمیده 25-85 پوشش لوله‌ها، تولید رنگ، ایزوگام، پوشش حمام و عایق‌کاری ساختمانی هستند.

می‌توان نتیجه گرفت که کاربرد سه نوع قیر مشابه هم است و دلیل انتخاب هریک، درنظر گرفتن دمای بالا منطقه موردنظر است.

مواد سازنده قیر اکسیده

قیر خالص حاوی 2 درصد اکسیژن، 11 درصد هیدروژن، 87 درصد کربن است؛ اما بنتونایت اکسیده با دمیدن هوای داغ به این ماده خالص و انجام برخی واکنش‌های شیمیایی حاصل می‌شود.

وجود 3 تا 5 درصد آسفالتین در قیر، دلیل اصلی سختی آن است. با دمیدن هوا بر اتم‌های هیدروژن موجود در مولکول‌های هیدروکربورهای قیر و مخلوط با اکسیژن، واکنش تشکیل محصول جانبی انجام می‌شود.

در نهایت وقتی بین مولکول‌های هیدروکربور پیوند جدیدی ایجاد شود، زنجیرهای پلیمری اکسیده تولید می‌شوند. وجود همین زنجیرهای پلیمری باعث افزایش استحکام قیرهای دمیده می‌شوند.

قیمت قیر اکسیده

قیمت قیرهای اکسیده به دلیل نوع واکنش‌های شیمیایی، تغییر خاصیت و بالا‌بودن استحکام آن، نسبت به قیرهای خالص بیشتر است. از جهت دیگر چون قیرهای دمیده از گرید‌های مختلفی هستند؛ شاهد تغییر قیمت هر گرید با گرید دیگر هستیم.

همچنین عوامل مختلفی مانند نوع قیر، کیفیت بنتونایت اکسیده، میزان عرضه و تقاضای قیر، نرخ ارز، قیمت نفت خام، هزینه‌های تولید، سیاست‌های دولت و همچنین شرایط اقتصادی بر قیمت نهایی تأثیر می‌گذارند.

بهتر است برای تهیه این محصولات با فروشنده قیر اکسیده مشاوره و در نهایت باتوجه به نیاز خود و شرایط منطقه، بهترین نوع این محصول را انتخاب کنید.

تهیه باکیفیت‌ترین محصولات پتروشیمی با کیا پترو

شرکت معتبر کیاپترو، مرجع صادرکننده قیراکسیده است که به عنوان بهترین تأمین‌کننده قیرهای اکسیده شناخته شده و می‌تواند در این زمینه یاری‌گر شما باشد. این شرکت محصولات بی‌نظیر خود مانند قیر ویسکوزیته یا قیر درجه‌نفوذی را با کیفیت بسیار بالا تهیه و ارائه می‌دهد.

همچنین کیاپترو در زمینه تولید قیر اکسیده و سایر محصولات قیر مانند قیر عملکردی یا قیر امولسیون شهرت دارد؛ پس برای تهیه این محصولات با مشاوران و کارشناسان ما در ارتباط باشید. کیفیت بالای محصولات این شرکت به خصوص قیر محلول و  قیر پلیمری سبب محبوبیت آن‌ها برای خریداران شده است.

سخن پایانی

بنتونایت یا سنگدانه اکسیده نمونه‌ای قیر با مقاومت بالا و درجه نرمی متناسب برای استفاده در صنعت عایق‌کاری ساختمانی است. از موارد مصرف قیرهای اکسیده می‌توان در قالب ایزوگام ساده و ایزوگام با روکش فویل آلومینیوم اشاره کرد.

در این مقاله سعی بر آن بود که ضمن معرفی این محصول نفتی، به بررسی مواد سازنده و همچنین کاربرد آن در صنایع مختلف بپردازیم تا در مواقع نیاز از این  مطالب بهره بگیرید.

سؤالات متداول

  1. از قیرهای اکسیده برای چه کاری استفاده می‌شود؟

برای پوشش و عایق‌کاری، آسفالت، ایزوگام و…

  1. چرا قیرهای اکسیده از قیرهای خالص مقاوم‌تر هستند؟

زیرا از دمیدن هوای داغ  200 تا 300 درجه به قیر خالص تشکیل زنجیرهای پلیمری می‌دهند و استحکام بالایی دارند.

  1.  بهترین تأمین کننده قیر اکسیده کیست؟

شرکت کیا پترو

هیچ محصولی یافت نشد.