قیر امولسیون

قیر امولسیون چیست و چه کاربردی دارد؟

قیر امولسیون چه خصوصیاتی دارد و برای چه مواردی مورد استفاده قرار می‌گیرد؟ این قیر مخلوطی از قیر مایع و آب است که در صنایع مختلفی کاربرد دارد. اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری درباره این نوع قیر به دست آوردید، با ما همراه باشید.

 قیر امولسیون چیست؟

اگر دو مایع با چگالی متفاوت را با هم مخلوط کنیم، پس از مدتی از هم جدا می‌شوند و می‌توان به راحتی مرز میان آنها را تشخیص داد. مایعی که چگالی بیشتری دارد پایین و مایعی که چگالی کمتری دارد بالا قرار می‌گیرد.

قیر و آب دو مایع با چگالی کاملاً متفاوت هستند و نمی‌توان آنها را مخلوط کرد؛ اما بااین‌حال امولسیون قیری مخلوطی یکنواخت از قیر و آب است. حال سؤال این است که چگونه می‌توان امولسیون قیری را تولید کرد؟ این امر به‌واسطه ماده‌ای به نام امولسیفایر امکان‌پذیر می‌شود.

در این قیر، آب نقش فاز خارجی یا پیوسته و قیر نقش فاز داخلی یا غیرپیوسته را دارند. قطر ذرات قیر در این مخلوط بین 1 هزارم تا 2 هزارم میلی‌متر است. هرچه قطر این ذرات کمتر باشد، امولسیون تشکیل شده مرغوب‌تر است.

امولسیون قیری از مواد مختلفی مانند قیر، آب، اسید، امولسیفایر و کلسیم کلراید تشکیل می‌شود که حلال قیر امولسیون، آب است.

قیر 55 تا 65 درصد
آب 35 تا 45 درصد
امولسیفایر حداکثر 5/. درصد

امولسیفایر قیر امولسیون چیست؟

امولسیفایر ماده‌ای است که با کاهش سرعت واکنش‌های شیمیایی سبب پایداری امولسیون‌ها می‌شود. اگر مایعات چگالی یکسانی نداشته باشند، ذرات آنها ناپایدار بوده و مخلوط نمی‌شوند. در این شرایط از امولسیفایرها برای پایدارکردن آنها استفاده می‌کنند.

امولسیفایر در این مخلوط، اتوکسیل آلکیل آمین از خانواده الکیل آمین‌ها است. این امولسیفایر مایع بوده و رنگ آن زرد مایل به قهوه‌ای است. این مایع، کشش سطحی بین قیر و آب را کاهش می‌دهد و با این کار سبب جلوگیری از اتصال ذرات تشکیل‌دهنده قیر به هم می‌شود.

مشخصات قیر امولسیون

این قیرها خصوصیات ویژه‌ای دارند و با تنوع بالای خود از ویژگی‌های بسیاری برخوردار هستند. ویژگی‌های برجسته این قیرها به شرح زیر هستند:

  • داشتن سازگاری با محیط زیست و سمی‎نبودن
  • استفاده در دمای محیط
  • نفوذپذیری بالا
  • خاصیت چسبندگی عالی
  • پایین‌بودن میزان آلایندگی به دلیل داشتن آب در ترکیب خود
  • حمل راحت و نیازنداشتن حرارات هنگام استفاده

کاربرد قیر امولسیون

این قیرها به دو روش آسیاب‌کلوییدی و مخلوط‌کن‌سریع تولید می‌شوند و کاربردهای زیادی در صنایع مختلف دارند. برخی از این کاربردها عبارت‌اند از:

  • مخلوط آسفالت سرد
  • تعمیر و لکه‌گیری آسفالت
  • فوگسیل، تک‌کت، پریم‌کت و سیل‌کت
  • ساخت آسفالت سطحی
  • غبارگیری آسفالت

قیر کندگیرMC و امولسیون چه تفاوتی با هم دارند؟

انواع قیرهای مختلف با هم تفاوت‌هایی دارند و هرکدام از خواصی برخوردار هستند. دو نوع قیر پرکاربرد قیرهای امولسیونی و قیرهای حلال هستند. مهمترین تفاوت قیر امولسیون و MC در نوع حلال آنها است. حلال امولسیون، آب و حلال قیر کندگیر، نفت سفید است.

قیر کندگیر قیر امولسیون
چسبندگی کمتر چسبندگی بیشتر
دارای خطر انفجار بالا بدون خطر انفجار یا خطر انفجار خیلی‌کم
مقاومت بالا در برابر یخ‌زدگی مقاومت پایین در برابر یخ‌زدگی

انواع قیر امولسیون

انواع این قیرها را می‌توان در دو گروه مختلف دسته‌بندی کرد. یک گروه بر اساس بار الکتریکی ذرات و یک گروه بر اساس سرعت شکسته‌شدن دسته‌بندی می‌شوند. هریک از این گروه‌ها از خصوصیات ویژه‌ای برخوردار هستند و تعریفات مخصوص خود را دارند.

دسته‌بندی قیرهای امولسیونی بر اساس بار الکتریکی

این دسته‌بندی بر اساس نوع بار الکتریکی ذرات تشکیل‌دهنده قیر تعیین می‌شود. ذرات یا بار مثبت یا بار منفی دارند و برخی ذرات نیز بدون بار و خنثی هستند. نکته مهمی که وجود دارد این است که کاتیونیک و آنیونیک‌ها هرکدام سه نوع مختلف دارند.

کاتیونیک

اگر ذرات تشکیل‌دهنده قیر در امولسیون بار الکتریکی مثبت داشته باشند، به آنها قیر کاتیونیک می‌گویند و با حرف C آنها را نشان می‌دهند. این قیرها خود دارای سه نوع تندشکن، کندشکن و دیرشکن هستند.

آنیونیک

اگر ذرات تشکیل‌دهنده قیر در امولسیون بار الکتریکی منفی داشته باشند، به آنها قیر آنیونیک می‌گویند و با حرف A آنها را نشان می‌دهند. این قیرها خود دارای سه نوع تندشکن، کندشکن و دیرشکن هستند.

غیریونی

اگر ذرات تشکیل‌دهنده قیر در امولسیون بار الکتریکی نداشته و خنثی باشند، به آنها قیر غیریونی می‌گویند. این ذرات بار مثبت یا منفی ندارند.

دسته‌بندی قیرهای امولسیونی بر اساس سرعت شکسته‌شدن

ترکیب موجود در قیرهای امولسیونی پس از استفاده از بین می‌رود و آب از قیر جدا می‌شود. آب موجود در ترکیب با گذشت زمان تبخیر می‌شود و قیر خالص برجای می‌ماند که به این فرایند شکست امولسیون می‌گویند.

امولسیون‌ها بر اساس مدت‌زمان پایداری خود به سه دسته تندشکن، کندشکن و دیرشکن تقسیم می‌شوند. هریک از این سه گروه خود چند زیردسته مختلف دارند.

قیر تندشکن

تبخیر آب موجود در این گروه، مدت زیادی طول نمی‌کشد و سریع رخ می‌دهد. به همین دلیل به امولسیون قیری تندشکن، امولسیون ناپایدار نیز می‌گویند. این قیر گرانروی پایینی دارد و از آن فقط یک‌لایه نازک قیر بر روی سطح باقی می‌ماند. قیر امولسیون CRS مثالی از قیر تندشکن کاتیونیک است.

قیر کندشکن

این امولسیون‌ها نیمه‌پایدار هستند و ترکیب خود را مدت بیشتری از نوع تندشکن حفظ می‌کنند. گرانروی آنها از نوع تندشکن بیشتر است و آب موجود در آنها دیرتر تبخیر می‌شود؛ در نتیجه لایه ضخیم‌تری از قیر روی سطح  برجای می‌گذارند.

قیر دیرشکن

قیرهای امولسیونی دیرشکن بسیار پایدار هستند و آب موجود در آنها بسیار دیر تبخیر می‌شود. این قیرها گرانروی بیشتری از دو نوع اول دارند که می‌توان با افزودن آب آن را به میزان دلخواه کاهش داد. البته می‌توان با افزودن سیمان یا آهک نیز این گرانروی را افزایش داد.

کیا پترو؛ بهترین عرضه کننده محصولات نفتی

اگر از خرید قیرهای بی کیفیت خسته شده‌اید، این‌بار از کیا پترو خرید کنید و کیفیت واقعی را ببینید. این مجموعه از بهترین تأمین‌کنندگان محصولات پتروشیمی مانند قیر پلیمری و قیر عملکردی در سطح کشور است.

این مجموعه با داشتن باکیفیت‌ترین قیر محلول و قیر ویسکوزیته شما را از هر خرید دیگری بی‌نیاز می‌کند. برای خرید انواع قیر درجه نفوذی و قیر اکسیده می‌توانید به مجموعه کیا مراجعه کنید و از مشاوره رایگان کارشناسان این مجموعه بهره ببرید.

سخن پایانی

قیر امولسیون نوعی قیر از ترکیب قیر با آب است. یک امولسیفایر با نام اتوکسیل الکیل امین با جلوگیری از اتصال دوباره ذرات قیر به هم سبب پایداری این ترکیب می‌شود.

این قیرها دارای انواع مختلفی هستند و ویژگی‌هایی مانند چسبندگی و نفوذپذیری عالی دارند. این قیرها در صنایع گوناگون آسفالت‌سازی مانند تعمیر و لکه‌گیری آسفالت به‌کارمی‌روند.

سؤالات متداول

  1. قیرهای امولسیونی چه نوع قیری هستند؟

قیرهایی هستند که از مخلوط آب و قیر تولید می‌شوند.

  1. امولسیفایر قیرهای امولسیونی چیست؟

اتوکسیل الکیل امین

  1. آیا از قیرهای امولسیونی می‌توان در دمای محیط استفاده کرد؟

بله این قیرها در دمای محیط به‌شکل مایع هستند.

هیچ محصولی یافت نشد.